Repetitor

Repetitor Arian Spaargaren aan het woord

Gaida is voor mij… een heerlijk deel van mijn leven.

Op 8-jarige leeftijd begon ik met volksdansen bij Volksdanscentrum Gaida in Bergen. Op mijn 15-de werd ik door artistiek leider Frits Meijer gevraagd of ik bij de voorstellingsgroep van Gaida wilde komen dansen. Dat heb ik heel lang en met veel plezier gedaan.

De hoogtepunten van mijn rol als danser waren natuurlijk de buitenlandse reizen naar bijvoorbeeld Japan en Roemenië, maar ik genoot ook heel erg van de voorstellingen die we binnen Nederland gegeven hebben.

Van 1994 tm. 1996 volgde ik de Kaderopleiding tot volksdansdocent en toen de Dansgroep in 1999 weer naar Japan ging, kreeg ik de leiding over de groep die deze reis ging maken. Ik vond dat best spannend, want het waren tenslotte mijn vrienden en zelfs collega’s die meegingen. Het hoogtepunt van deze reis was voor mij het moment dat ik een workshop Nederlandse dans moest geven aan 750 Japanners. In 1 woord: KICKEN!!!

Toen Frits na 37 jaar lesgeven besloot dat hij ging stoppen als artistiek leider, heeft de groep gevraagd of ik zijn rol wilde overnemen. Ik vind dit een grote eer en een geweldige uitdaging, dus ben ik sinds september 2007 in plaats van danser, artistiek leider van de groep geworden.

Mijn eerste choreografie is inmiddels op de planken gezet: Het Zeemansleven. Het stuk is niet gemaakt in de traditionele lijn die Internationale Dansgroep Gaida altijd gevolgd heeft, maar met een andere kijk op dans, muziek en vooral zang, spel en presentatie. Ik vind het belangrijk dat tradities en hedendaagse ontwikkelingen hand in hand gaan. En waar kun je dit beter combineren dan in een dansgroep die traditionele dans brengt en open staat voor nieuwe ideeën?!?

We hebben momenteel een kleine, maar zeer enthousiaste en hechte groep dansers, muzikanten en kleding-assistenten die zich allemaal op hun eigen manier geweldig inzetten voor de groep.

Als zij dit enthousiasme kunnen overbrengen op hun publiek, dan is mijn missie geslaagd.